Socialsport deluxe!

Hellas Swimruns juniserie är precis avslutat med en riktigt grand finale. Fjärde omgången Hellas var också deltävling nr 4 i Swimruncupen och totalt startade 96 grymma swimrunners. Magisk stämning med massa positiv energi vibrerande över hela området. Grymt upplägg med veckans bästa träningspass, tillsammans med likasinnade och så lotteri av sjukt fina priser från Trispot och Energipåsar från "Train Eat Live". Socialsportande när det är som bäst helt enkelt!!

Idag har jag också firat stort och känt som en vändning. Det visade sig att jag har gått och dragit på astma en längre tid. Det har länge varit vidrigt jobbigt att träna men jag har inte velat gnälla. Visst har jag funderat på om det verkligen ska bli förfall i den här graden bara för att jag fyllt 40 eller för att jag tar några glas vin då och då... Suget att träna har varit väl gömt länge men jag har tränat ändå med känslan som att jag är en storrökande 100-åring. Så väldigt skönt att ha fått en förklaring. Just ja, det var pollen också.

Tydligen inte så väldigt hälsosamt att gå runt med sånt här, det blir massa inflammationer och lungor som liknar kol-patienters. Skillnaden är att mina lungor och inflammationer kan gaskas upp snabbt. Och det gjorde de! Lunchpasset idag blev första prövningen och det var galen skillnad. Inga stickningar i musklerna av pyttelite  ansträngning, inga pipande luftrör och jag fick in luft när jag var andfådd. Framförallt kunde jag hänga med under hela passet. Kändes som ett underverk!! Först nu som jag inser bredden av hur jobbigt det varit. Men kunde varit värre och det finns folk som inte har samma tur som jag. Jag är otroligt tacksam för upptäckten eftersom träning och tävling är en stor del av mitt liv. En löpcoach behöver ju kunna springa lite :)

Ja, ja hur som helst känns det mycket glatt idag och suget efter lopp som varit lite svårt att känna kommer tillbaka. Det kommer inte behöva vara en nära döden upplevelse att springa längre. 

Nu ska jag ladda för helgens konfirmation och ta semester en månad.(Fast lite längtar jag till augusti och de fem nästa omgångarna Hellas swimrun)

Tjing!!

Hemma efter träningsläger med laddade batterier!

Blev verkligen en kanonvecka på Playitas! Extremt härlig cykling och simning i öppet vatten med ett stabilt lopp mot slutet av veckan. Min enda plan var egentligen bara att få så mycket cykling som möjligt och att inte sätta väckarklockan på ringning. Har liksom inte tid att träna skiten ut mig och komma hem som ett vrak. Det måste bli lika mycket fokus på återhämtning, sömn och avkoppling så man kan komma hem lite utvilad också med ny energi för vardagens alla åtagande och idéer som ska realiseras. Så blev det också. Carro hade samma plan som jag och tog ett glas rött till middagarna för att f semesterkänsla men sen låg vi i sängen med borstade tänder kl 21. Sov som grisar till efter åtta de flesta dagar. Vi resonerade att bassäng-sim kan man göra hemma så det blev bara öppet vatten vilket var helt underbart. Njöt i fulla drag av att ha en enormt stor klarblå lekplats att plaska runt i hur mycket jag ville. Mycket avslappnad simning med bra teknik kändes det som. Trodde jag blivit långsammare eftersom jag inte fått till så mycket simning som jag velat men när det var dags för tävling var jag ändå 6 minuter snabbare än för två år sedan. Simmade 1,9 km grymt på 32 min :) 

Efter frukostarna stressade vi inte iväg för att passa någon tid utan bytte om i lugn och ro för att sedan ha väldigt härliga rundor av varierande längd. Första dagen provkörde vi cykelbanan till tävlingen för att veta vad vi skulle ha att göra med. Det var väldigt jobbigt och fick svindel som oroade mig lite inför lördagens lopp men vet också med mig att så snart ett startskott går blir jag mindre orolig så just backe och höga höjder blev inte problemen under passet när vi tävlade. Det var snarare massa motvind och en irriterad ischias som gjorde det jobbigt. Smärtan spökade hela loppet och var resultat av att jag var tvungen att ha ny sadel under racet. Man är ju inte direkt van vid att rejsa efter en veckas sadelskav... Men men, behövde inte oroa mig för smärtan i ryggen dagen efter när jag bytte tillbaka sadel, typiskt att den bara kändes under loppet men å andra sidan skönt att den inte var långvarig. 

Vi sprang inte så himla mycket under veckan för att inte vara för trötta under loppet men när vi provsprang banan 10 km två dagar före så kändes det otroligt stabilt och starkt i både ben och motor. Även den avslutande halvmaran under loppet blev stabil och 8 min snabbare än för två år sedan. Sista dagen avslutade vi med ett sista härligt cykelpass och simning utan våtdräkt då vi inte var alltför slitna och kunde pressa lite till ur benen. 

Som vanligt när det var dags för start kunde jag inte för mitt liv komma på varför jag gjorde det jag gjorde... Vem faan orkar simma 1,9 km, cykla 9 astuffa kuperade mil och springa ett halvmarathon i stekande sol?! Ville bara lägga benen på ryggen och dra, men det räckte med ett par simtag så kom jag på att jag ju höll på med det jag älskade att hålla på med :)

Kan varmt rekommendera Challenge Fuerteventura. Ganska liten men bra träningstävling. Är man bara beredd på lite blåst och backar så är det grymt fint att träna på Fuerte Ventura. Man får dock inte ha för höga förväntningar på öns matutbud... Men som kompensation är biltrafiken så oerhört ödmjuk till skillnad mot Sverige där bilister tycker sig ha rätt att skada en bara för att man sitter på två hjul istället för fyra.

Väl hemma igen är jag uppladdad för att släppa fler kurser och en rolig nyhet är att jag äntligen har tid att löp-coacha igen. Så roligt att vara tillbaka ute i friska luften med massa glada löpare. Älskar't!!

Premiärmilen

Japp! Sprungit ett millopp för första gången på flera år och det var lika hemskt som jag minns det men jag bara måste bli bättre på att ta mig an kortare distanser än halvmarathon. Behöver utmana mig själv och inte vara för bekväm. I lördags försökte jag testa att värma upp 4 km och köra spänst, dynamisk stretch och stegringslopp inför starten men det blev hemskt ändå. Jag har tränat för lite i milfart helt enkelt, man får ut vad man förtjänar!

Tänker mig att jag ska köra ett gäng millopp för att få in känslan till slut. Så lägger jag in lugn distans före och efter så blir det långpass med inslag av tröskel i ett svep. Körde så i lördags och då känner man i alla fall att det blir ett bra pass i benen även om tiden inte var mycket att hänga i granen. 46.26 blev det. Att jag skulle vara såå långt ifrån 44 som jag tog sikte på blev en överraskning. Nyttigt att det går dåligt så att man inte blir mallig och slapp ;) Jag får bra driv att vilja bli bättre när jag gör dåligt ifrån mig. 

Egentligen skulle det nog inte vara så svårt för mig att träna mig ner till 40 min. Om det var det enda jag tränade till vill säga. Nu är det ju lite längre distanser och fler grenar som jag fokuserar på så då får det bli som det blir. Utmaningar är i alla fall the shit och om någon läsare ännu inte har anmält sig till något lopp än så gör det direkt! Finns ingen bättre sporre. 

Den här veckans ska få sig en ordentlig dos träning och veckan efter det blir lugnare för att jag ska kunna utnyttja lägerveckan på Playitas ordentligt. Sticker dit om två veckor och det ska bli magiskt härligt och roligt. Vi ska köra en halvironman där också som en grand finale :)

Nu ska jag slipa till det sista på den första serien kurser som jag släpper på söndag. Stay tuned!

Tjing!

/E

Backintervaller med barn

Måste återigen slå ett slag för backintervaller som ett sjukt bra pass om man kör ett gäng på olika nivå. Än så länge har jag några barn som inte är snabbare än jag (har också några som är snabbare än jag) och då är det suveränt att köra backintervaller. Man kör uppvärmning i lugnt prat-tempo tillsammans och så när det är dags att bränna av backar så kan var och en köra i sin takt men ändå befinner man sig på samma ställe. Man kan också bestämma att de som är mindre och behöver lite längre vila startar högre upp i backen och hänger på när de större kommer. 

Jag och Max nöjde oss med 8*40 sekunder backe idag men vill man ta det ett steg längre kan man med fördel springa längre backar med 2 km flack snabbdistans i halvtid eller lägga in styrkeövningar mellan varje backintervall. Allt funkar! Men jag tycker att man ska hålla lite koll på tiden och se till att man inte kör på alltför hårt i början och sackar efter hand. Bättre att köra kontrollerat och se till att köra de sista två intervallerna snabbast. Då har man vunnit över passet! Idag vann Max och jag över mördarbacken- 2-0 :)

När jag umgås med barnen får det bli träning, matlagning eller fika! Allt annat trams som fotboll, tv-spel och skateboard för de sköta själva. Fast om det blir laserdome är jag lättigt med! Det lär det bli nu under påsklovsveckan.

Glad påsk!