Tester är the shit!

Idag var det dags för det oundvikliga. Försöker hitta undanflykter och känner typ rädsla, nervositet och illamående när det är dags för tester. Men egentligen älskar jag det. Fast det är svårt att se fram emot lidande under 5 + 20 min på wattbike. Men självklart är det så himla värt det och det är ju inte lidande när man väl sitter där och går in i sin bubbla.

Idag var jag dock osäker på om jag skulle klara att förbättra mig. Känner att senaste tre veckorna varit ganska tveksamma med massa trötta dagar och kli i halsen. Men tydligen gjorde det inte så mycket. Kroppen behövde tydligen vila lite och jag kunde pressa upp mina snittwatt en aning. Kände mig både stark och stabil när det kom till kritan och vill mer än nånsin slå ett slag för tester. 

Att göra tester återkommande är grymt verktyg för att:

  • Se att utvecklingen går åt rätt håll
  • Se hur kroppen svarar på träningsupplägget
  • Få fram träningszoner och tröskelvärden
  • Avgöra vad man behöver jobba mer på
  • Bli peppad att fortsätta träna
  • Motivera sig till träning mot sitt mål

Ungefär var 3:e vecka gör jag tester på wattbike då vi mäter snittwatt och snittpuls under 5 min respektive 20 min. Coach Calle kan då avgöra hur jag reagerat på träningen han lagt upp till mig. Han vill se att pulsen reagerar åt rätt håll tillsammans med watten. Om jag är övertränad eller utvilad syns det och jag kan pressa mig hårade för att pressa upp siffrorna och på sätt vet jag att jag gör vad jag kan för att gå i mål nöjd med mig själv.

På löpbandet gör jag också sk ramptest där jag efter uppvärmning börjar på 9 km/h och ökar 0,5 km/h varje minut tills det inte går längre. Då kan jag jämföra hur hög fart och puls jag kan komma upp till. Fruktansvärt jobbigt pass men bra redskap för att se hur motorn funkar :)

Testa!