Återhämtning

Så himla svårt att analysera sig själv och sin form ibland. Effekter av insatser eller dåliga val låter ju dröja på sig så man inte riktigt vet vad det var som orsakade framgång eller motgång. Självklart aldrig en ensam anledning till att något blir som det blir, oftast en kedja av orsaker och aktiva val som leder det ena till det andra. 

Jag tänker mig att man har en pott energi som man måste förvalta aktivt och smart för att få positiva resultat. Antingen plus minus noll/status quo, eller en avkastning i form av bättre resultat på löparbanan eller i gymet. Problemet är att allt man tar sig för i livet påverkar potten av energi. Det är inte bara insatsen av träning som påverkar resultatet. Även hur du lever i övrigt har stor inverkan på form och resultat. Det vet säkert de flesta men det tål att upprepas hur viktigt det är att tänka på helheten för att komma dit man vill. 

Träningspasset är inte slut bara för att du stängt av klockan; det är verkligen vad du gör efter som påverkar hur väl passet faller ut. Träning bryter ner och vilan efteråt bygger upp tillbaka till där du var före passet, plus lite till - superkompensation. Men om du inte vårdar dig efter passet så uteblir superkompensationen och du går miste om den ökade prestationsförmågan. Så blir det om du drar igång ett för hårt pass innan du återhämtat dig ordentligt. Optimal återhämtning får du genom att sova (längre än du tror), bra mat som blir byggstenarna i din form-uppbyggnad, lätt blodcirkulation genom lågintensiv träning, undvika stress som också bryter ner och begränsa alkoholintag som är lika krävande på kroppen som träning.

Det som händer om du inte sköter om dig ordentligt är att du blir övertränad. Det förknippar många med frakturer och fysiska skador men det vanligaste är att man blir allmänt slutkörd. Stressfrakturer och fysiska skador är resultatet av dålig återhämtning och det gäller även fysisk utmattning. Ett vanligt misstag är då att man tränar mer eftersom man tror att man tränat för lite då prestationsförmågan försämrats. Istället bör man ta 1-2 veckors lättare träning tills man har fått tillbaka energin.

Att lyssna på kroppen är inte bull shit!

Tänk på att:

 • Hårda pass kräver längre återhämtning
 • Ge kroppen kvalitativ kost för kvalitativ återhämtning
 • Sova
 • Planera och prioritera din tid och stressa mindre
 • Alkohol kräver återhämtning

Ta det lugnt ett tag om du känner igen dig i några av exemplen nedan:

 • Sämre prestationsförmåga och långsammare återhämtning efter utfört pass
 • Högre vilopuls och låg träningspuls
 • Aptitlöshet och viktnedgång
 • Blek
 • Återkommande förkylningar som följd av sämre immunförsvar
 • Depressiv och lustlös
 • Trött och dålig sömn