Ladda för lopp

Tävlingssäsongen är här!! Så sjukt kul för alla att äntligen få testa vad upplägget under vintern resulterar i. Som att plugga och skriva slutprov. Då är det ju givetvis skönt att ha några mindre testprov att skriva först innan det är dags för slut-tenta. Har man ett stort A-lopp testar många formen på några mindre lopp innan för att känna formen, prova utrustning och känna av tävlingstempot. Bra idé! Bra idé också att inte satsa allt på ett kort tycker jag. Blir sån himla stor besvikelse om just den dagen inte riktigt är din dag. Boka in ett till lopp efter A-loppet för en back up! Så många omständigheter man inte kan påverka såklart men det finns en hel del man kan göra för att vara så förberedd som möjligt när dagen D är inne.

Big NONO's:

 • Stressträna
 • Kolhydratladda
 • Köpa ny utrustning
 • Gå på fest
 1. Träna inte för hårt sista veckan. Formen är vad den är vid det här laget och utan ordentlig återhämtning och vila sista veckan får du inte veta vad du kunde gå för då musklerna inte hinner med att suga åt sig träningen om du tränar för hårt innan superkompensationen nått toppen. Alltså presterar du sämre om du inte är totalt återhämtad.
 2. När du drar ner på träningen gör du av med färre kolhydrater och per automatik laddar du in glykogen i dina depåer. Det är dumt för magen att börja experimentera med pulver och kilovis med pasta när man inte är van vid det. Magkrasch att vänta...
 3. Nya skor på tävling är ju inge vidare bra idé. Vill du ha nya skor eller kläder på tävling så köp det i god tid så att du hinner testa. Sjukt trist med skav som resultat av ovana..
 4. Fest är ju kul... men att utsätta sig för massa folk som har diverse virus och skit i omlopp är inte en toppenidé just veckan före ditt A-lopp. Visserligen har du ett starkt immunförsvar när du inte tränar som hårdast och klarar säkert en hel del attacker från basilusker och virus om du sköter din kost, sover ordentligt och undviker händer i ansiktet. (det är nästan uteslutande dina egna händer i fejset som orsakar sjukdagar) Händerna har inget i ansiktet att göra, speciellt inte i mun och näsa, men även att klia sig i ögonen är förödande om du har fått en lätt dusch från någons nysning. Slicka på fingrarna förstår jag inte hur någon vettig människa kan göra över huvud taget, håll fingrarna borta från alla kroppsöppningar in public! Please!

Ladda rätt!

 • Vila
 • Ät rätt
 • Skriv race plan
 1. Att sova ordentligt är guld värt för att ge musklerna bästa möjliga utgångspunkt men det gäller också att våga avstå från hård träning sista veckan. Grunden har du lagt och det är nu du cashar in och laddar upp genom att låta musklerna få tid på sig att bli högpresterande. Hårda träningspass för nära inpå förstör och istället för att komma framåt tar du två steg tillbaks och antagligen kommer vara toppad veckan efter loppet istället. 
 2. Hur du äter varje dag har störst betydelse för formen eftersom det är vad du gör ofta som sätter ribban. Men sista veckan ska du tänka på att äta som du brukar men om möjligt mer lättsmält mat. Undvik rött kött och fiberrika grönsaker sista dagarna före loppet. Drick mycket vatten och beroende på värme och längd av loppet kan det vara bra att ladda in elektrolyter i form av resorb eller liknande.
 3. Skriv en race plan om du är lite nervös över att komma ihåg allt. I planen skriver du ner olika hålltider och en checklista med allt du behöver samt energiplan för själva loppet. Viktigt att få i sig energi hela vägen och bättre med lite och ofta än mycket och sällan. Ca 1 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt per timme är en tumregel. Oftast tar man för lite och då möter man vanligtvis den berömda väggen. Så, energin är det enda egentligen ni själva kan använda som verktyg för att påverka resultatet när det väl är dags, se då till att göra det som ett proffs! Lycka till!

/Erika